Wandelen in Nederland

Koninklijke Wandel Bond Nederland
De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is de overkoepelende organisatie van meer dan 1000 wandelaanbieders. Verenigingen kunnen lid worden van de KWBN en krijgen hiervoor ondersteuning, advies en promotie van hun wandeltochten. De organisatie heeft diverse websites waarin de wandelsport gepromoot wordt. Een bekende site is Wandel.nl met daarin de wandelagenda 2015/2016. Hierin staat een uitgebreid overzicht van alle wandeltochten van KWBN. Er is een app ontwikkeld voor de smartphone met 4000 wandelingen en 1500 wandelevenementen. Opvallend is dat veel wandelaars ontevreden zijn over deze app. (61 mensen geven de app 1 ster, 54 mensen geven 5 sterren).

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft diverse wandeltochten en wandelroutes. Zo zijn er wandelingen speciaal voor gezinnen met kinderen, er zijn trails voor hardlopers, lange afstandswandelingen en meerdaagse wandeltochten. De langste wandelroute gaat dwars door Gelderland en is 165 km lang. De overgrote meerderheid van de wandelroutes die Natuurmonumenten heeft uitgezet zijn tot 10 kilometer wandelen (213 wandelingen).

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert 265.000 hectare grond in Nederland. Een groot gedeelte (95%) hiervan is opengesteld voor het publiek. Zo zijn er voor 3600 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes, 1867 km aan fietspaden en 1565 km aan ruiterpaden. Boeren beheren 45.000 hectaren aan grond van Staatsbosbeheer. Bezoekers kunnen in de natuurgebieden ook kamperen. Staatsbosbeheer heeft 47 kampeerterreinen en meer dan 50 vakantiehuizen.

Wandelen bij treinstation

De Nederlandse Spoorwegen hebben in samenwerking met een wandel platform 38 wandelingen uitgezet in de buurt van treinstations. De website waarop deze wandelingen zijn te bekijken heet Eropuit.nl. De website NSwandel.nl heeft een serie van maar liefst 500 rondwandelingen samengesteld van 5 tot meer dan 20 km. De wandeltochten heten ‘Groene Wissel Wandelingen’. Het begin- en eindpunt van iedere tocht is bij een treinstation of bushalte.

Wandelen in Europa

Ardennen
Duitsland
Frankrijk
Noorwegen
Oostenrijk
Reisverzekering