Vakantie Sauerland

Duitsland is het meest populaire vakantieland voor Nederlanders. De combinatie van natuurschoon, cultuur en geringe reisafstand trekt jaarlijks miljoenen Nederlandse toeristen. Een geliefde vakantiebestemming bij onze Oosterburen is de regio Sauerland dat in twee deelstaten ligt. Het gebied wordt gekenmerkt door glooiende valleien, heuvels, naaldbossen en stuwmeren. In de zomer kan men er heerlijk wandelen, fietsen en op het water vertoeven. In de wintermaanden komen er veel wintersporters. De hoogste heuvel is 843 meter. De afstand naar Utrecht is slechts 300 km. Het overgrote deel van de toeristen reist met de eigen auto.

Accommodatie Sauerland

Het type accommodatie laat een gemengd beeld zien. Op de website van Booking staan bijna 1400 accommodaties in Sauerland vermeld. Een verblijf in een appartement lijkt de eerste keus te zijn voor veel toeristen. Er staan iets meer dan 600 appartementen vermeld voor hotels (301 stuks) , vakantiehuizen (193) en pensions (165). Bed en breakfast is niet zo populair. Er staan bij Booking slechts 10 van dit soort accommodaties vermeld. Op het internet kan men tevens enkele tientallen campings boeken.

Wandelen

Mensen die van wandelen of mountainbiken houden kunnen hun hart ophalen met een vakantie Sauerland. Er zijn talloze wandelroutes uitgezet voor zowel dagjestochten als meerdaagse trektochten. Wandelend over de heuvels en langs de beekjes heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving. Een mooi voorbeeld van zo’n meerdaagse trekltocht is de Urwaldsteig waarbij men rondom de Edersee wandelt. Het wandelpad is duidelijk gemarkeerd en de hoogteverschillen tijdens het lopen zijn zo’n tweehonderd meter. Ook onervaren wandelaars kunnen de wandeltocht maken. Langs de route staan diverse kleine hotels en pensionnetjes.

Wintersport

In de winter trekt Sauerland tevens veel wintersporters aan. Het gebied is uiteraard niet zo sneeuwzeker als de Alpen maar door de aanwezigheid van 260 sneeuwkanonnen is het er best goed skieen. De beste tijd om er te wintersporten is van half december tot half maart. De hoogste piste is niet hoger dan 840 meter. Houdt je van avontuurlijk skieen dan kan je waarschijnlijk beter naar de Alpen gaan. Beginners, gezinnen met kinderen en mensen die van langlaufen en rodelen houden zullen het prima naar hun zin hebben. Er is voor 180 km aan langlaufpistes. Het toeristisch centrum in Sauerland is het stadje Winterberg.