Riviercruise naar Duitsland

Een riviercruise over de Rijn of Donau is een geliefde vakantie voor veel senioren. Het is een stuk kleinschaliger dan een zeecruise en dit zorgt voor een relaxte sfeer. De mooie landschappen trekken aan de passagiers voorbij als deze ontspannen door de panorama ramen naar buiten kijken. De verzorging aan boord is meestal volpension waarbij de drankjes en eventuele excursies exclusief zijn.

Rijncruises
Onder Nederlanders zijn de typische Rijncruises het meest populair. Doorgaans duurt een riviercruise 7 dagen waarbij men met het schip naar Duitsland vaart en weer terugkeert naar Nederland met een bus. Meestal stappen de reizigers op in Arnhem. Men is dan dichtbij de Duitse grens. Het mooiste deel van de vaartocht is het gedeelte Rijndal Duitsland. Dit gebied tussen Bingen en Koblenz staat zelfs op lijst van Werelderfgoed van de Verenigde Naties. Vanaf de boot hebben de passagiers prachtige vergezichten op het wisselende landschap met zijn Middeleeuwse burchten en kastelen.

Cruise Amsterdam
Twee andere opstapplaatsen zijn Rotterdam en Amsterdam. De hoofdstad is niet alleen een populair vertrekpunt maar ook varen er veel buitenlandse schepen naar toe. De drukste periode is als de Keukenhof open is en buitenlandse bezoekers de bloemenpracht willen bewonderen. De terugreis wordt vaak vanaf Schiphol gemaakt. Amsterdam had in 2015 meer passagiers voor een riviercruise (450.000 personen) dan voor zeecruises (340.000).

Luxe riviercruise naar Oost-Europa
Buitenlandse toeristen zoals Amerikanen, Engelsen, Australiers en Duitsers houden van luxe riviercruises. De grootste cruisemaatschappij voor riviercruises is Viking. Het bedrijf gebruikt Amsterdam als vertrekpunt voor zijn cruiseboten. De buitenlandse passagiers komen met het vliegtuig naar Schiphol waarna ze inschepen in Amsterdam. Vooral de luxe riviercruises doet het erg goed. De 8-daagse vaartocht naar Basel is het goedkoopst (vanaf $1699). Het duurst is de luxe cruise naar Roemenie die 23 dagen duurt. De tocht gaat over de Rijn via Koblenz, Wiesbaden, Wenen, Boedapest, Belgrado naar Boekarest. De prijs voor deze schitterende cruise is vanaf $5500.

Wandelen langs de Rijn
De Rheinsteig is een fameus wandelpad dat langs de Rijn dat van Koblenz naar Kaub loopt. Het pad is een van de mooiste wandelpaden van Duitsland en is ongeveer 100 kilometer lang. De heuvels zijn niet zo hoog maar de wandeling is wel vrij pittig. Er zijn veel wandelaars die deze route lopen. Onderweg passeert men de Lorelei. Dit is een rots van 132 meter aan de waterkant. De rivier maakt hier een scherpe bocht met als gevolg een sterke stroming. In het verleden geraakten veel boten door het snel stromende water in de problemen.