Noorwegen

Wandelen in Noorwegen
Noorwegen is een land met ongerepte natuurgebieden en wilde landschappen. Op de officiële website VisitNorway.nl staat veel toeristische informatie over Noorwegen. Het is wel goed om te weten dat de informatie vaak leidt naar websites van derden (reisorganisaties bijvoorbeeld). Zo kan je o.a een fjord safari boeken voor 590 NOK. Met een wandeling erbij en een lunch kost deze excursie 1290 NOK.

Een van de onderdelen van de site gaat over wandelen. Net als bij skieën zijn er 4 kleurcodes die uitdrukken hoe zwaar een wandelinroute is. Groen staat voor eenvoudige en korte wandelingen waar je niet voor getraind hoeft te zijn. Als de route een blauwe kleur heeft dan moet de wandelaar basisvaardigheden hebben. Een blauwe wandelroute duurt niet langer dan 4 uur lopen met een maximaal hoogteverschil van 400 meter. Een stapje hoger is de kleur rood. Je moet voor een dergelijke wandeling een goede conditie hebben. Het hoogteverschil bij rood kan oplopen tot 800 meter. De zwaarste wandelroutes hebben de kleur zwart. Je moet een goede uitrusting hebben en kompas kunnen lezen.

Mooie wandelingen

Een selectie van een aantal mooie wandelingen in Noorwegen zijn:
– de bergrug van Beseggen
– Gaustatoppen (hoogste berg van de provincie Telemark, 1883 meter)
– Wandelen in Jotunheimen Galdhøpiggen and Besseggen
– Steinbergdalen via Østerbø and Vassbygdi naar de Aurland Fjord

Vrij kamperen in Noorwegen

In Noorwegen mag je vrij kamperen ook in natuurgebieden. Er wordt wel van je verwacht dat je geen troep maakt en alles netjes achterlaat. Er zijn wel een aantal regels waaraan iedereen zich moet houden. Een terrein dat afgezet is met een hek mag je niet zomaar betreden. Ook het aansteken van een vuur in een natuurgebied is aan zekere voorwaarden gebonden.

Fjorden

Fjorden zijn inhammen in de kust met steile wanden. Een aantal zijn wereldbekend zoals de Aurlandsfjord, Geirangerfjord en Hardangerfjord. In de Geirangerfjord komen veel cruiseschepen op bezoek. De befaamde fjord staat op de UNESCO erfgoed lijst.

Wandelen in Europa

Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, wandelschoenen