Fietsen in de Eifel

Eifel

Op fietsvakantie gaan in de Eifel is een leuke optie voor fietsers die niet te ver van huis willen reizen, maar toch een bijzonder en on-nederlands landschap willen zien. De Duitsers hebben er een hoop goede autoluwe fietspaden aangelegd.

Zo zijn er 2 fietsvakanties in de Eifel bij SNP Natuurreizen te boeken. SNP staat bekend om haar mooie routes. De ene reis is een stoere MBT route door de Eifel. Je mountainbiket bij deze reis vanuit een hotel. Je fietst bij deze reis door prachtige oude beukenbossen en langs diepe kratermeren: een vulkanisch gedeelte van de Eifel-regio.

De andere fietsvakantie in de Eifel is meer een fietstrektocht waar je overnacht in jeugdherbergen (erg Duits) en hotels. Je fietst in de Zuid-Eifel, langs oude spoorwegbanen. Dit betekent dat het niet te zwaar fietsen is. Toch is de Eifel ondanks de niet echt enorm hoogteverschillen die je overbrugt erg mooi om te zien.

Zelf ben ik op eigen gelegenheid in de Eifel gaan fietsen, zonder reisorganisatie. Lees hier onder een kort verslag.

Fietsvakantie in de Eifel

Achtereenvolgens heb ik delen van de volgende fietsroutes in de Eifel gefietst:

  • Eifel-Höhen-Route (Eifel Hoogten-Route) tot Dahlem
  • Kyll-Fietspad
  • Prüm-fietspad
  • Belgische Eifelroute
  • Eifel Hoogten-Route van Dahlem tot Monschau

Om in het Eifelgebied te komen kun je bijvoorbeeld de trein naar Maastricht nemen,  om vervolgens een deel van de Rome-route van Benjaminse te fietsen (Onbegrensd fietsen naar Rome Deel 1). Deze route komt tot op 8 kilometer van Monschau, wat een aardig startpunt is voor de Eifel Höhen Route. Deze 75 kilometer tellen 950 hoogtemeters, wat best pittig is als je maanden niet geklommen hebt.

Eifel-Höhen-Route

Ik begin de Eifel-Hoogten-Route in Monschau, waar ik de nacht er voor op de camping Monschau-Perlenau heb gekampeerd. Je kunt op deze camping ook eten en broodjes bestellen, maar in het stadje is ook een prima supermarktje, slager en bakker. Ik betaalde voor één persoon 12 euro, wat aan de hoge kant is. De langgerekte camping ligt mooi tussen de beboste heuvels. Er staan nog 2 fietsers met een Santos-fiets, Belgen zowaar. Monschau zelf is vrij toeristisch; er rijdt zelfs een toeristentreintje rond. Veel bloemen en vakwerkhuisjes.

Na een gut und günstig ontbijt bij de lokale bakker ga ik op pad. Van Monschau fiets ik de route met de klok mee, dus richting noordwesten. Hoewel ik de gehele Eifel-Höhen-Route als track in mijn GPS heb gezet vond ik op een stoel bij de receptie een verlaten fietskaart van de gehele Eifel, uitgegeven door de website www.eifel.info. Hierop staat een aantal fietsroutes die ik van tevoren niet had gezien, dus dit komt mooi uit.

De route begint vrij verrassend met met wat onverharde klimmetjes en wat dalen. Ik had me niet heel erg in de route verdiept maar dacht dat deze route geheel verhard zou zijn en ook geschikt voor ‘ouderen’, maar dat is op dit stukje traject zeker niet het geval. Velen zullen regelmatig moeten afstappen. Links heuvels, rechts kabbelend water en voor me vooral modder, zo zien we het graag. De hele dag wisselen verhard en onverhard fietspad elkaar af. Op de verharde wegen waar ook auto’s rijden is meestal een aparte fietsstrook aangelegd. Mijn GPS-track lijkt af en toe af te wijken van de eigenlijke Eifel Hoogten fietsroute, die over het algemeen erg goed bewegwijzerd is.

De weg leidt na een bosrijk deel over een mooi onverhard fietspad langs de Obersee, die midden in het Nationalpark Eifel ligt. Je ziet nauwelijks vakantiefietsers (het is begin september en al herfstig) maar ook onbepakte fietsers zijn vandaag een zeldzaamheid. Vanaf het stadje Gemünd wordt het verkeer wat drukker, en via Blankenheim strijk ik aan het einde van de middag neer op de camping in Freilingen-am-See. Deze camping heeft een eigen trekkersveldje voor bikers, maar dat is aan de prijs niet te merken: 12.30 euro. Wifi is er niet; wel een restaurant met vriendelijke bediening, matige schnitzels & Franziskaner Weissbier.

Tags: Fietsen, Eiffel, Monschau, wandelen in Europa, Duitsland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, wandelschoenen, Reisverzekering