Ardennen

Ardennes.com is de officiële website van het Toerisme in de Franse Ardennen. Op de website is veel aandacht voor het culturele erfgoed van de Ardennen, evenementen, gastronomie, proeverij, accommodatie, recreatie en activiteiten. In de rubriek ‘Wandelen en fietsen’ zijn 97 resultaten te vinden. Hoewel de taal op ‘Nederlands’ staat ingesteld zijn helaas veel zoekresultaten in het Frans. Ook de websites waar naar door verwezen wordt zijn meestal in het Frans. Een van de wandelingen die op Ardennes.com staan is ‘Ardenn All Access’. Dit is een wandeling tussen het kasteel van Sedan en het kasteel van Bouillon.

mooiste dorpjes in Wallonie

De website Belgie-toerisme.nl heeft een interactieve kaart met de mooiste dorpjes van Wallonië. Deze dorpen hebben door hun karakteristiek dorpsgezicht en historische monumenten een beschermde status. Een paar bekende stadjes in Wallonie zijn Durbuy, Spa, La Roche-en-Ardenne, Virton, Dinant, Waterloo (slag van Waterloo van Napoleon) en Rochefort (trappistenbier).

bossen in Belgie

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is een agentschap van de Vlaamse overheid. Het is vergelijkbaar met het Staatsbosbeheer in Nederland. Het ANB beheert 80.000 hectare bos en natuurgebied. Bijna 23% van 22,7 % van het Belgische territorium is bedekt met bos. In Vlaanderen is het aandeel is 11% terwijl de bosindex in Wallonie 32% bedraagt. De meerderheid van de bossen in Wallonie bevinden zich in de Ardennen.

Wandelen in de Ardennen

Een uitgebreid overzicht van wandelroutes staat op de Belgische website Trekkings.be. Een aantal wanddelroutes gaan door de Ardennen. Het Grote Routepad 571 (GR 571) is 169 km lang en gaat door de riviervalleien Salm, Amblève en Lienne. Via onverharde paadjes loopt men langs kleine dorpjes, weiden en rivieren. Een bijzondere wandelroute is de tocht langs de oude spoorlijn 163a. De wandeltocht is 36 km waarvan twee kilometer door vervallen tunnels. De GR 15 is een langeafstandspad van 220 km tussen Duitsland en Luxemburg. Het gedeelte van de wandeltocht in Belgie gaat over de hoogste delen van de Ardennen. Wandelaars lopen over hoogplateaus en passeren historische stadjes als Spa.